Vinkkejä tapahtumakävijälle

Pääkaupunkiseudulla on arviolta 1800 tapahtumaa vuosittain. Tapahtumat tarjoavat meille elämyksiä, yhdessäoloa, kulttuuria, musiikkia, kilpailuja, urheilua, juhlaa ja ties mitä. Tapahtumat ovat meille tärkeitä, joten tapahtumien ympäristökuormituksen vähentäminen ja kestävän kehityksen mukaisen järjestämisen kehittäminen on myös hyvin tärkeää sekä takaa että laadukkaita ja luotettavia tapahtumia on tarjolla jatkossakin.

Kuten 1970-luvulla alkaneen ’maailman suurimman rock-festivaalin’ Glastonburyn organisoija Michael Eavis kuuluisasti sanoi:’ If a festival was to be green, it wouldn’t happen, but then we would miss out on all the experiences they have to offer’.

Sinä tapahtumakävijänä olet osa tapahtumaa ja valinnoillasi voit vaikuttaa tapahtuman kokonaisvaltaiseen ympäristökuormitukseen!

Alla on ohjeita miten omilla teoillasi voit tukea vihreää tapahtumaa:

Liikkuminen

Yleisön liikkuminen tapahtumapaikalle ja takaisin kotiin on lähes poikkeuksetta tapahtumien suurin päästöjen aiheuttaja. Jo suosimalla omia lihasvoimia tai julkista liikennettä teet ekoteon! Näin vältyt myös hermoja raastavalta parkkipaikan etsinnältä.

Useat tapahtumat kertovat verkkosivuillaan tapahtumapaikan saavutettavuudesta julkisilla liikennevälineillä. Joihinkin tapahtumiin on myös järjestetty ylimääräisiä juna- ja bussivuoroja. Tarkista, myykö tapahtuma yhdistelmälippua, johon sisältyy sisäänpääsyn lisäksi juna- tai bussimatka.

Huomaa, että monissa tapahtumissa on jo valvottu pyöräparkki, jonne fillarin voi turvallisesti jättää tapahtuman ajaksi.

Liikenteet ekolinkit:

Ruoka ja juoma

Ruoan ympäristöpäästöt ovat valtavat. Kuten arkielämässä, myös tapahtumissa pätevät vanhat, hyvät neuvot: suosi kasvis-, luomu- ja lähiruokaa. Kysy ruokamyyjiltä tarjolla olevan ruoan alkuperästä, ja tarvittaessa pyydä heitä tarjoamaan ympäristöystävällisempää ruokaa.

Useilla tapahtumapaikoilla käytetään panttituoppeja, joten muista palauttaa tuopit palautuspisteeseen. Myös juomatölkit saattavat olla pantillisia eli palauta ne osoitettuun pisteeseen ja saat panttisi takaisin. Vettä on turha ostaa pullotettuna, kun mukaan otetun pullon saa kätevästi täytettyä vesipisteissä.

Pyydä tapahtuman ruokamyyjiä käyttämään kestoastioita tai biohajoavia kertakäyttöastioita. Asiasta kannattaa muistuttaa myös tapahtuman järjestäjiä.

Käymälät

Käy asioilla vain niille tarkoitetuilla paikoilla.

Majoittuminen

Hotellit

 

Valitse majoituspaikka tapahtumapaikan tai joukkoliikenteen pysäkin läheisyydestä, jotta voit kulkea jalan tai julkisilla kulkuneuvoilla.

Useat hotellit ovat ottaneet käyttöön ympäristöjärjestelmän. Ympäristöystävälliset yöpymiset tarjoaa Ekokompassin tai Ympäristömerkin  hankkineet hotellit.
ymparistomerkki_67x78 ekokompassi_kovakopio_177x57

Leirintä

Pakkaa mukaasi vain mitä tarvitset, äläkä jätä jätevuorta taaksesi.

Vältä halpoja ja huonolaatuisia telttoja, koska ne eivät suojaa sinua rankoilta sääolosuhteilta, ovat vaikeita pakata eivätkä ne ole pitkäikäisiä. Sijoita mieluummin hyvään telttaan, joka kestää monet matkat. Iso teltta on myös kiva jakaa kaverin kanssa.

Roskat

Kenestäkään ei ole kiva viettää piknikiä toisten ruoanjämien vieressä tai kuunnella keikkaa roskavuoressa seisten. Tuo mukanasi vain mitä tarvitset, ja laita roskasi tarjolla oleviin jäteasioihin. Pienet karkkipaperit, pullonkorkit ja tupakantumpit tuottavat siistijöille eniten päänvaivaa!

Älä raahaa tapahtumapaikoille huonekaluja, pressuja tai kylttejä, mikäli et jaksa viedä niitä alueelta pois.
Kierrätä kaikki mahdollinen. Vaadi tapahtumajärjestäjiltä tehokasta jätelajittelua.

PIENI LAJITTELUOPAS

Biojäte: Ruoantähteet, teepussit, servetit, puuaterimet ja kompostoituvat kertakäyttöastiat ym.

Energiajäte: Muovipussit, muoviset einesrasiat, karkkipussit ym.

Sekajäte: Kaatopaikalle päätyvä jäte, jota ei voi kierrättää.

Kartonki: Mehutölkit, keksipaketit ym.

Metalli: Pantittomat alumiinitölkit, pullonkorkit, metallipurkit ym. Pantilliset pullot ja -tölkit erilliseen keräykseen tai pullonperääjille!

Lasi: Lasiset pantittomat pullot, lasipurkit ym.

 


Print Friendly, PDF & Email