Evenemangsbesökarens ekoguide

I huvudstadsregionen arrangeras cirka 1 800 evenemang varje år. Evenemangen erbjuder oss upplevelser, samvaro, kultur, musik, tävlingar, idrott, fest och allt möjligt annat. Evenemangen är viktiga för oss och därför är det också mycket viktigt att minska miljöbelastningen till följd av dem och utveckla arrangerandet av dem enligt den hållbara utvecklingens principer samt att garantera ett fortsatt utbud av evenemang.

Som organisatören av “världens största rockfestival” Glastonbury Michael Eavis konstaterade:” If a festival was to be truly green, it wouldn’t happen, but then we would miss out on all the experiences they have to offer”.

Du är som evenemangsbesökare en del av evenemanget och kan genom dina val påverka den totala miljöbelastningen till följd av evenemanget. Nedan finns anvisningar om hur du genom dina val kan bidra till ett grönt evenemang.

Transport

Transport av publiken till och från evenemangsplatsen är nästan utan undantag den största orsaken till utsläpp vid evenemang. Redan genom att använda egen muskelkraft eller anlita kollektivtrafiken gör du en miljögärning! Så kan du också undvika den nervslitande sökningen efter en parkeringsplats.

Flera evenemang informerar på sin webbplats om hur evenemangsplatsen kan nås med kollektivtrafiken. Till några evenemang ordnas också extra buss- och tågturer. Det lönar sig att kontrollera om det för evenemanget säljs kombibiljetter i vilka utöver inträdesavgiften även ingår en tåg- eller bussresa.

Observera att flera evenemang redan har en övervakad cykelparkering där du kan lämna din cykel säkert under evenemanget.

Ekolänkar angående trafik:

Mat och dryck

Maten ger upphov till massiva miljöutsläpp. Såsom i vardagslivet gäller gamla goda råd även för evenemang: föredra vegetarisk, ekologisk och närproducerad mat. Fråga matsäljarna om matens ursprung och be dem vid behov erbjuda miljövänligare mat.

På flera evenemangsplatser används pantstop. Kom alltså ihåg att returnera stopet till en återlämningspunkt. Pant kan även betalas för dryckesburkar. Returnera dem alltså till en anvisad punkt för att få panten. Det lönar sig inte att köpa buteljerat vatten då man enkelt kan fylla på sin egen vattenflaska vid en vattenpunkt.

Be matförsäljarna vid evenemanget att använda diskbara tallrikar och muggar eller komposterbara engångstallrikar och  muggar. Det lönar sig att även påminna evenemangsarrangörerna om detta.

Toaletter

Gör dina behov endast på anvisade ställen.

Inkvartering

Hotell

Välj inkvartering nära evenemangsplatsen eller en hållplats för kollektivtrafiken så att du kan gå till evenemangsplatsen eller anlita kollektivtrafiken.

Flera hotell har infört ett miljösystem. Miljövänlig inkvartering erbjuds på de hotell som har skaffat sig Ekokompassen eller ett miljömärke.

ymparistomerkki_67x78ekokompassi_kovakopio_177x57

Camping

Packa med endast det du behöver och lämna inga avfallshögar bakom dig.

Undvik billiga tält av dålig kvalitet. De ger inget skydd för hårda väderförhållanden, är svåra att packa ned och har en kort livslängd. Investera hellre i ett tält av god kvalitet som håller flera resor. Det är dessutom trevligt att dela ett stort tält med en kompis.

Avfall

Det finns ingen som tycker det är trevligt att ha picknick bredvid andras matrester eller lyssna på en spelning stående i en avfallshög. Ta med dig endast det du behöver och lägg dina sopor i avfallskärl. Små godispapper, flaskkorkar och cigarettfimpar vållar städarna mest huvudbry!

Släp inga möbler, presenningar eller skyltar till evenemangsplatsen om du inte orkar bära dem bort från området.

Återvinn allt du kan. Kräv en effektiv avfallssortering av evenemangsarrangörerna!

KONTAKTUPGIFTER

Salla Koivusalo
projektsamordnare
salla.koivusalo(a)hel.fi
+358 405 109 387

Elina Levula
projektplanerare
elina.levula(a)hel.fi
+358 405 113 594

Marika Nyyssönen
projektplanerare
marika.nyyssonen(a)hel.fi
+358 407 624 430


Print Friendly, PDF & Email